Pomoć i mišljenje

20.10.2023.

E sada trebam vašu pomoć i mišljenje . Uključite se bez obzira jeste iz Zagreba ili ne. Pošto je mjesto Zagreb. Nemojte odma osuđivati, jer ne znamo šta su prošli u životu.

Iza ovih vrata živi nevjencani par. Gospodin na jedno uho ne čuje, a na drugo nešto malo. Osim što je slabo pokretan i bolestan, mene više muči njihov prostor u kojem žive. Nisam doktor ali tu su prisutni i psihički problemi.

Catering Rajnglica već 3 godine ako se ne varam, nose im topli obrok svaki dan.

Slažem se s vama da ovo izgleda užasno. Pitala sam gospođu, da li je za da zovemo komunalno da nam daju kontenjere i sve u smeće.

Odmah je rekla DA. Žena izgleda skromna vjerujem da joj nije lako. Nemaju struje,vode.. ništa. Imaju prazan spremnik za vodu od 1000 litara, pa ako među vama ima vatrogasaca molila bi da se jave ako je moguće da za prvu ruku ima vodu.

Po slikama vidite da skupljaju i šta im treba , a još više šta ne teba. S druge strane postoje oni koje muči sindrom opsesivno kompulzivnog skupljanja, takozvani OKP, nepotrebnih stvari, smeća, ostataka hrane. Ovaj sindrom opisuje se kao pretjerano čuvanje stvari i stvaranje zaliha te nemogućnost osobe da ih se riješi. Poznat je i pod nazivom Diogenov ili sindrom natrpane kuće, a oni koje pate od njega mogu stvaranje zaliha i čuvanje stvari dovesti do neslućenih razmjera. (ovo sam googlala i malo prepisala sa interneta :) )

Osim zdravstvenog, to je i socijalni problem koji oboljele osobe često skrivaju od okoline, koja pak često misli da se radi o nebrizi za higijenu i red u životnom prostoru.

Mene sada zanima da li imamo 10 dobrovoljaca koji bi nam kada dogovorimo sa komunalnim došli zasukati rukave i pomoći da sve to pobacamo. Ja se prva javljam. Nekako se nadam da bi kada bi im sredili neki krevet, agregat, TV, vodu da bi bili svjesni da se ne smiju dovesti u ovu situaciju. Trebat će dosta rukavica i pribora za čišćenje, jakih vreća za smeće....

Ivanka Zrnić

Eto sad je red na vas , baš me zanima vaše mišljenje. Hvala vam.